Στεφανιαία Νόσος- By pass
H στεφανιαία νόσος εμφανίζεται όταν τα κεντρικά αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά με αίμα και οξυγόνο υποστούν βλάβη. Αυτό οφείλεται στο σχηματισμό πλακών στα τοιχώματα των αρτηριών. Η μειωμένη ροή αίματος μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος με αντανάκλαση στην πλάτη, το λαιμό ή το αριστερό άνω χέρι, δύσπνοια, ζαλάδα, ναυτία, ταχυκαρδία και αρρυθμίες. Σε πιο προχωρημένες προκαλείται έμφραγμα του μυοκαρδίου με αποτέλεσμα τη πλήρη διακοπή της ροής αίματος σε ένα κομμάτι του μυοκαρδίου και τη νέκρωση αυτού. Ως παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου θεωρούνται:
- το κληρονομικό ιστορικό
- η υψηλή χοληστερόλη
- η παχυσαρκία
- το κάπνισμα
- η αρτηριακή υπέρταση
- ο Σακχαρώδης Διαβήτης
- η έλλειψη σωματικής άσκησης
- το έντονο άγχος
Η θεραπεία αντιμετώπιση της νόσου μπορεί να επιτευχθεί με:
- φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με τροποποίηση των ανωτέρω παραγόντων κινδύνου
- αγγειοπλαστική- τοποθέτηση stent
- χειρουργικά με την επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (bypass)
H αορτοστεφανιαία παράκαμψη συνιστά την πιο συχνά διενεργηθείσα καρδιοχειρουργική επέμβαση που έχει αποφασιστικά συμβάλλει στο να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής.
Πραγματοποιείται με τη χρήση μοσχευμάτων τα οποία λαμβάνονται από τον ίδιο τον ασθενή και με τα οποία παρακάμπτονται τα σημεία στένωσης εξασφαλίζοντας την επαναιμάτωση του καρδιακού μυός. Υπάρχουν τριών ειδών μοσχεύματα:
1) τα φλεβικά μοσχεύματα τα οποία λαμβάνονται από το κατωφερέστερο σημείο του ποδιού
2) οι κερκιδικές αρτηρίες που βρίσκονται στην έξω επιφάνεια του αντιβραχίου
3) οι έσω μαστικές αρτηρίες που βρίσκονται στην έσω επιφάνεια του θώρακα, εκατέρωθεν του στέρνου.
Μελέτες πολλών ετών έχουν αποδείξει ότι τα καλύτερα μοσχεύματα είναι τα αρτηριακά δεδομένου ότι έχουν μακροχρόνια βατότητα.
Η τακτική σε όλα τα σύγχρονα Καρδιοχειρουργικά Κέντρα είναι να χρησιμοποιούνται οι δύο έσω μαστικές αρτηρίες και η κερκιδική αρτηρία προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης αρτηριακή επαναιμάτωση του ασθενούς (total arterial revascularization).
Σε πολύ προσεκτικά επιλεγμένους ασθενείς δύναται η επέμβαση να πραγματοποιηθεί ενδοσκοπικά με τομή ~4-6εκ στο αριστερό πρόσθιο ημιθωράκιο και σε συνδυασμό με πάλλουσα καρδιά (beating heart).